Wednesday, December 30, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Sulung 4 (HSAH Sungai Petani)

Assalamualaikum..
so sambungannya.. maap la lambat sikit.
hakak kan dah ada anak, hari cuti panjang pun tak sempat nak update blog.
mana nak hadap anak, mana nak hadap laki, mana nak hadap anak bulus, mana nak hadap rumah... huhu memang tak sempat. 
ok lah.. kite sambung lagi...

maka pada 28hb Julai 2015, seperti dijanjikan, aku pun check-in la dekat hospital. nurse da limaploh kali pesan kat aku suruh datang awal. pukul 8 pagi dah kena ada dekat hospital. so aku pun dengan naif nya terpacak la kat lobi untuk daftar masuk wad pukul 8 pagi. 
isi borang, bagi Guaranatee Letter (GL), lengkap prosedur, diorang bagi surat dan bagitau wad mana. 
WAD KENANGA 12

berjalan lah aku ke wad dengan ayah & suami. 
mama tak ikut sebab ada banyak kerja rumah yang nak dibuat, lagipun nanti mama yang nak teman kat dalam wad kan.
sampai dekat wad, suami je boleh teman masuk untuk tolong angkat beg. 
masuk² tu dengan harapan terus dapat katil la kan macam masa kat HUKM, tapi hospital kerajaan biasa la kan. nasib baik la ade jugak kerusi malas kat situ. so nurse suruh aku rest dekat situ.
kat situ jugak lah doktor datang cucuk iv, amek darah.. huhu
  
tapi agak tak selesa sebab kat tempat orang nak lalu lalang kan, depan sinki tempat orang cuci tangan pulak tu. huu. tapi pasrah je la. aku suruh laki aku balik dulu la.
dalam pukul 8.30pagi aku naik wad, dekat pukul 3 petang baru aku dapat katil.
ada ibu² yang datang kemudian dari aku dah ke hulu ke hilir pegang perut layan kan contraction. 
huiihh.. lagi laa.. kesian. serius. tapi nak buat macam mana memang katil penuh. takde yang check-out pagi.
elok dapat katil, aku menyusun barang dulu dalam almari.aku layak untuk wad kelas 2, tapi aku dapat wad kelas 3.tapi tak kisah sebab selesa jugak. tempat luas. cuma bila waktu melawat tu semak sikit la sebab 6 katil penuh pelawat kan. waktu biasa ok je.
petang tu doktor check baby semua. lepas tu setiap 1-2 jam nurse akan datang pantau heartbeat baby, even pagi² buta time ko tengah tido. huhu
esok pagi pukul 6, nurse kejut nak check jantung baby lepas tu suruh aku mandi dan salin pakai baju OT yang warna putih tu. 
first time la kata kan, aku boleh pakai baju ni, tempat ikat nya tu kat depan. nurse gelakkan aku lepas tu die suruh pegi terbalikkan. jadi tak reti jalan aku angin masuk ikut belakang. hahahahha..
dalam pukul 7 macam tu nurse masukkan catherer atau tiub kencing (ngilu!), dan dalam pukul 8.30pagi aku ditolak masuk OT. aku ingat sempat jumpa laki dengan parents aku sebelum masuk OT, tapi disebabkan tak tau exact time nak kena operate, diorang standby je kt rumah dulu. masa nak kena tolak masuk OT baru nurse suruh call waris bagitau.
takutnya nak kena operate pertama kali, aku tak tau nak gambarkan macam mana.
aku cuba sedaya upaya untuk relaks kan otak & badan aku sebab tak nak OT tertangguh.
lepas kena inject ubat pelali kat tulang belakang, doktor tanya rasa kaki ke tak dan kemudian berlangsung lah operasi keluar kan baby.
bergoyang² je aku rasa masa doktor keluarkan anak aku. haha.
aku dengar bunyi 'ekkk' je. pastu diam. aku yakin tu bunyi baby aku. kenapa die tak nangis macam dalam cerita kat tv. huuhu. risau jugak sampai aku panggil doktor tanya baby aku da keluar ke belum. baru nurse tu bawak tunjuk baby kat muka aku.
macam tak percaya je aku dah ada anak oi!
baby nurse tolak keluar dulu. maybe nak bersihkan dulu kot.
pastu dalam pukul 11 macam tu aku keluar OT, muka mamai lagi.
nampak laki aku dengan mama senyum je.. aku masa tu memang tak daya nak senyum or buat apa.
sampai je wad nurse cakap boleh minum sikit², aku terus mintak air. dahaga yang amat.
baby belum sampai lagi masa ni. dalam 30 minit lepas aku kat wad baru diorang tolak baby ke katil aku.
tak tau macam mana nak gambarkan. ye ke budak comel ni yang keluar dari perut aku.
huhuhu....
nak tengok budak comel tu?
next post ye aku share.. hehe
dah panjang sangat dah ni.
toodles~

Tuesday, December 15, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Sulung 3 (HSAH Sungai Petani)

Assalamualaikum..
okay lah, kita sambung lagi cerita.....
21hb Julai, malam aku keluar wad (HUKM) tu jugak aku terus gerak balik ke Sungai Petani.
sebab 22hb pagi aku dah kena pegi jumpa Doktor Pakar dekat Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani. 
jadi nya pagi² rabu tu aku dah terpacak kat HSAH, bahagian O&G. amek nombor & buat checkup macam biasa, timbang berat, check HB, scan baby. tapi scan kali ni lama sikit, dalam setengah jam sebab nak monitor heartbeat baby normal atau tak kan lepas buat ECV tu.
then jumpa doktor balik, doktor cakap semua normal & aku boleh pilih tarikh untuk operate.
boleh tak masa tu aku tak terfikir pun nak pilih tarikh cantik ke, senang ingat ke, ape ke. aku cakap ikut doktor je. hahaha.. senang kan aku ni? pfftttt...
mula² doktor nak operate aku 30 Julai. aku macam ok je, lepas tu die check buku appointment dah penuh untuk OT untuk hari tu. jadinya bawak ke 29hb Julai. kenapa la aku tak pilih 1 Ogos je. kan senang. heww... serius tak terfikir ape dah sebab aku dok teringat nak kena belah perut je masa tu. haha.
so dah decide 29hb Julai 2015 untuk aku melahirkan secara pembedahan & aku kena masuk wad 28hb Julai pagi.....
memandangkan aku dah tau tarikh nak operate, apa lagi.. melantaklaaa...

balik dari hospital ajak laki aku pegi beli kek la apa bagai..

pegi lepak mamak, minum teh tarik. lepas tu petang tu laki aku balik kl dulu. nanti 27hb lepas keje die gerak balik sini balik.
esoknya tu, mak aku boleh ajak pegi makan seafood pulak kat Kuala Muda.
tepi pantai dekat area kena Tsunami dulu. ada satu kedai tu mak aku cakap sedap dan aku memang dok teringin nak makan ketam masak cili. dapat pulak makan kat situ memang puas hati...
haaaa.... amek kaw.. penuh satu pinggan. memang puas hati. sedap pulak tu.. huhu
ikan bakar lagi, sotong sambal lagi. aisyhh... terliur pulak aku tengok gambar ni. 
balik dari makan tengahari mak aku tanya ade nak makan ape lagi tak? tiba² aku teringat ais kacang special kat Pantai Merdeka. hehe.. menyinggah la ke sana pulak. 
mula aku nak beli satu je, pastu mak aku suruh amek dua. 
bungkus sebab masa tu da kenyang sangat, tak boleh masuk ape dah. 
kalau tak hujan, memang aku ajak mak aku melepak je situ amek angin laut.
esoknya pulak aku pegi Penang. ikut bapak aku dengan abang aku ke Komtar. abang dengan adik aku nak kawen so diorang ada tempah set baju blazer seluar kat Komtar tu. suprisingly murah okay tempah situ.
 
mak buyong excited nak pi Penang. hahaha
mengikut tu bukan sebab apa, dok teringat pasemboq penang.
nak pegi Padang Kota, tapi adik aku ada event Bon Odori that night kat Padang Kota. dan Padang Kota kalau ada event, tak payah la nak berangan pi jalan² dengan tenang. so kami makan dekat Padang Brown saja lah.
Boleh la dari tak ada kan... tak sedap sangat la. kuah dia kureng sikit. tapi cendol dengan LaiCiKang kat situ memang A+..
aku siap bungkus lagi nak buat minum dalam kereta. bapak aku dah geleng kepala. hahahahaha
memang puas aku berjalan & makan masa tu. hahaha
dok message laki aku bagitau pegi sana, makan ini, itu.. die ish² kan aje. hahahaha
so hari² terakhir aku melepak kat rumah je. dengan kucing² mak aku.




siap boleh mandikan kucing, mengemas barang baby.


ke hulu ke hilir macam orang belum sarat. hahaha
sampai pakcik aku tegur, kamu ni dah sarat macam tak mengandung je.
Alhamdulillah. aku mengandung tak ada alergi, mual² atau mengidam apa² sangat. teringin² biasa je.
boleh buat semua kerja sendiri, kaki tak bengkak sangat. memang tak teruk. syukur sangat².
lepak punya lepak, tiba lah tarikh 28hb.. aku kena check in kat HSAH.
nanti aku cerita lagi ye dari aku check in sampai la aku kena operate..
tunggu~~


Tuesday, December 1, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Sulung 2 (HUKM)

Assalamualaikum.. hello²~
okay.. kite sambung balik cerita tergantung.
aku masuk wad 20hb Julai 2015. malam tu tido hospital, first time tido hospital oi
malam tu doktor da start masukkan tubing kat tangan.
selalu nya aku tak berapa heran sangat kalau kena cucuk ni, but this time serius sakit. aku rasa macam denyut², lain macam je ni, aku panggil doktor bagitau sakit. so doktor cabut la jarum ni, cucuk semula. mak aii.. tau cucuk kat mana, kat pelipat antara ibu jari dengan jari telunjuk tu.
lagi la haiii.. nak menggenggam barang pun ngilu tapi tak sakit macam yang mula la kan.



ni cucuk asal. yang cucuk kemudian tak tangkap gambar pulak. huhu


start 11 malam tu nurse dah suruh aku puasa. tak boleh makan minum apa². tp aku curik minum air jugak sikit. dahaga woi.

esoknya dalam pukul 8-9 macam ada satu group doktor pelatih + doktor pakar datang review setiap pesakit dalam wad tu. masa aku masuk memang takde orang sangat pun. area katil aku tu ada dalam 6 katil, cuma 3 je yang occupied termasuk katil aku.
bila sampai turn aku, doktor pelatih ni terang la pasal kes aku, baby breech bla bla. warded for ECV procedure bla bla.. pastu diorang mintak nak scan baby. nak tengok kedudukan baby pagi ni.
aku boleh dengar jugak la doktor pakar tu macam question kenapa aku kena warded a day before, tak tido hospital pun takpe. 
aku cuma ikut apa doktor tulis kat buku pink je. 
macam ada drama jugak la sikit plus aku cakap aku kalau boleh taknak bersalin kat sini, nak bersalin kat kedah. lagi la doktor pelatih tu kena hentam. huhu
tau kenapa doktor pelatih tu kena hentam? sebab ECV tu procedure die agak berisiko, kalau baby ada tunjuk tanda² kurang oksigen ke, terbelit tali pusat ke, jantung laju ke, kena terus operate hari tu jugak. so doktor pakar ni macam marah la kenapa tak terang dekat patient betul² sebelum buat keputusan. doktor pakar tu tanya aku balik, untuk reconfirm kalau aku bersedia kalau terpaksa operate sini, aku cakap kalau terpaksa aku redha je lah kan. tapi kalau boleh memang nak bersalin kat kedah. so proceed dengan procedure ECV tu.
dalam pukul 12-1 tengahari tu doktor datang bawak mesin ultrasound dan inject aku dengan ubat yang nak bagi jantung aku laju. maybe untuk aku relaks kot, tak ingat. tapi lepas kena inject ubat tu, tangan jadi macam gigil. effect macam lepas makan ventolin (ubat asthma). ko rasa badan ringan je.
bila ubat tu dah take effect, doktor sapu gel kat perut dan mula menolak perut aku. 
hmmm... sakit jugak la. tapi sebab fikirkan yang terbaik, tahan je la.
doktor yang buat ECV untuk aku tu, kurus, kecik. tangan die sangat menyakitkan. maybe sebab tulang je kot. banyak kali die try, dan banyak kali jugak aku tarik nafas panjang tahan sakit. kepala baby dah membongkok tapi bontot nya dah pun dalam laluan. so susah la sikit nak pusing.
last² die panggil lagi sorang doktor untuk cuba buat jugak. doktor lelaki, sorang pusing kan kepala, sorang lagi pusingkan bontot baby. pheww.. aku memang diam je. sebab menahan sakit.
doktor laki tu siap cakap kat aku "bagus la puan ni. kite cuba lagi ye."
aku nak cakap tak nak, tapi aku fikir kot la kali ni baby nak ikut pusing ke kan. so aku senyum kelat je la.
last try pun baby still tak pusing. pasrah je la. 
doktor pantau heartbeat baby setiap jam. dan bila diorang puas hati diorang discharge aku dengan syarat malam tu jugak aku kena gerak balik kedah dan kena refer hospital besar esok pagi.
 aku pun setuju.

dapat la aku makan tengahari kat hospital ni dulu sebelum balik,

petang sikit baru semua hal setel dan dapat discharge letter. terus balik rumah, kemas barang mana yang patut dan bertolak balik ke Kedah dengan suami terchenta...
kenapa kena terus balik kedah malam tu jugak? aku tak pasti tapi aku rasa sebab doktor takut apa² jadi kat baby kot. tiba² tak stabil ke kan sebab dah kena 'usik' kat Hukm ni. 
ok lah.. nanti aku sambung lagi cerita pegi Hospital Sungai Petani pulak macam mana.
adios~

Tuesday, November 17, 2015

Pengalaman bersalin anak sulung 1 (HUKM)

Assalamualaikum kawan²..
tajuk post sangat lah standard.. haha,. tapi tu lah tujuannya puyn post ni.
saja nak share, sebab aku sendiri pun jenis google, baca blog post orang kalau ada benda musykil or tak pasti. tapi jangan 100% percaya pulak, kena pandai² la kan..
anyway, aku dah pun selamat melahirkan anak sulung aku 29hb Julai yang lepas. serius rasa macam tak percaya je aku dah ber'anak'.

anyway, back to the main story lah. 

aku kena refer ke HUKM dari klinik kesihatan sebab anak aku songsang a.k.a Breech. die tak nak pusing weh, dah tungging terbalik mummy die exercise, sujud nak galakkan die pusing tapi die buat dek je dalam perut. anak oh anak...

so 13hb Julai aku pun melenggang la ke HUKM dengan sang suami..

scan baby tengok kedudukan die masih breech atau dah betul kan, tapi baby aku tetap pendirian. haha die masih breech.

lepas scan semua, pegi jumpa doktor pulak. untuk ibu² yang mengandung anak breech, doktor akan bagi 3 cadangan untuk melahirkan anak serta risiko² nya.
1. Normal 
* tak digalakkan bagi ibu melahirkan anak pertama.
* takut ibu tak larat meneran lepas tu end up kena emergency cesarean.
2. Operation / Cesarean Section
* kena jarakkan kehamilan sekurang² nya 2-3 tahun untuk elak complications.
* risiko pendarahan semasa operation.
* perut kena belah (nangis)
3. External Cephalic Version (ECV)
(cubaan memusingkan bayi melalui teknik urutan dari atas perut ibu. 
jika berjaya, bayi akan berpusing dan ibu boleh melahirkan secara normal)
* risiko degupan jantung bayi naik mendadak.
* risiko bayi terbelit tali pusat
* jika jantung bayi tak stabil akan terus emergency cesarean.
* peratusan untuk berjaya hanya 25%

Doktor mintak aku pilih antara tiga pilihan kat atas ni, aku blur, 
ye la, aku ni tak pernah melahirkan lagi kan, jadi aku betul² tak tau mana yang okay.
aku mintak pandangan dari doktor tu balik. kalau dari segi perubatan mana yang terbaik.
doktor tu cadang kan aku buat ECV dulu. sekurang² nya kita ikhtiar dulu bukan terus ambil jalan mudah katanya.
so aku pun ikut saranan doktor tu.
betul jugak, mana lah tau masa buat ECV tu baby ikut pusing ke kan.
so doktor bagi tarikh untuk masuk wad buat ECV,

kenapa kena masuk wad? nak buat ECV je. 
sebab aku kena ready just in case kena emergency cesar. 
haaa.... pasal ni nanti aku sambung lagi eh. 
toodles~~

Monday, July 6, 2015

10 hari lagi puasa!

Assalamualaikum.. 
Subhanallah.. kejap je kan.. dah hari ke-19 dah kite puasa. tinggal lagi 10 hari je lagi nak puasa (kalau raya jatuh 16hb la).. alhamdulillah.. selama Ramadhan ni aku baru ponteng sehari je puasa. itu pun sebab memang dah tak tahan, dahaga sangat lepas tu baby kurang gerak sangat. tu yang amek keputusan buka tu. harap² dapat teruskan sampai habis puasa ni. tak nak ponteng dah.
bila makin dekat nak raya, makna nya EDD aku pun dah dekat.. EDD aku 6 Ogos 2015, dalam 2-3 minggu lepas raya tapi tak tau la kan kalau baby nak keluar sebelum tarikhnya. harap² baby keluar on time la. bukan sebab apa, en.Suami kan susah cuti, aku nak bersalin kat Kedah. so takde la baby new born dengan aku travel jauh sangat nak balik ke kampung. die nak apply cuti balik ke Kedah pun tah berapa hari yang die dapat.
hari ni aku dah 35 minggu 4 hari dah. aku ada pergi scan dekat klinik swasta, hmm.. doktor kata baby breech a.k.a songsang. aku ada google jugak pasal breech ni.

ni ada gambar ikhtiar² yang boleh dibuat untuk galakkan baby yang breech untuk pusing.

 1. duduk dalam posisi bersujud. lagi tinggi lagi bagus la kot. tapi kalau agak² pening, rehat sekejap, lepas tu sambung lagi.

 2. tinggikan kaki & belakang, letak bantal macam dalam gambar. sama jugak macam yang pertama.
kalau pening, rehat sekejap, lepas tu sambung lagi.

 3. boleh cuba letak ais dekat area kepala baby dengan harapan baby rasa sejuk dekat kepala, so die akan pusing la kepala nya ke bawah. selain ais, muzik, alunan al-Quran dan cahaya (torch light) pun boleh tarik perhatian baby untuk pusing tau.

4. ni cara terakhir, External Cephalic Version (ECV).
cara ni hanya boleh dilakukan oleh doktor terlatih saja tau. jangan cuba buat dekat rumah pulak.
kenapa aku kata ni cara terakhir, sebab selalu nya kalau kita setuju untuk prosedur ni, doktor akan bagitau kalau baby tak pusing jugak lepas prosedur ni dah di jalankan, ibu kena C-section terus hariyang sama atau keesokannya sebab taknak risiko kan baby.

 dari google tu jugak, aku dapat tau ramai jugak ibu² yang baby pusing lambat. ada yang pusing masa 37 minggu, yang 36 minggu, yang 38 minggu pun ada.. so sekarang ni aku banyak doa dan tengah pujuk baby dalam perut ni pusing elok². supaya senang baby nak keluar.. mudah mummy nak bersalin nanti.
nervous? giler ke tak nervous. first baby.. aku takut sebenarnya, tapi sebab tak sabar nak tengok zuriat sendiri dengan sang suami tercinta kan. 
nervous + excited
semua ada. 
dalam kepala otak ni dok terfikir macam mana rasa contraction.. macam mana rasa braxton hicks..
macam mana rasa nak terberanak sangat² dah.. haisyh... aku google, baca pengalaman bersalin blogger² yang ada kan, tapi masih tak dapat bayangkan jugak. haha..
bak kata opismet aku, aku ni minah google.
apa² benda yang aku musykil atau nak tau memang aku google je. tapi bukan la semua nya aku percaya kat google tu. tengok sumber dulu la kan.
payah jugak kalau jenis kaki google, lepas tu semua percayaaaaaaa je.. itu bahaya okeh!
okay lah.. ni je for now. nanti aku sembang² lagi..
Selamat berpuasa & bersiap sedia untuk raya...

p/s: saya tak beli baju raya pun tahun ni.,...

Monday, June 15, 2015

"sunat" kucing??

Assalamualaikum.. Hujung bulan lepas, aku bawak budak dua ekor kat rumah aku ni pi "sunat". "sunat" tu bahasa senang untuk kembiri. tau tak ape tu kembiri? kembiri tu satu proses memandulkan haiwan.  kenapa memandulkan haiwan? tak kesian ke?....... ini soalan biasa yang aku dapat bila orang tau aku memang "sunat" kan kucing² aku. sebab aku ni sedar diri. aku tak mampu nak jaga kalau kucing banyak² kat rumah aku tu. nak senang faham, macam ni lah kan. manusia pun merancang dalam melahirkan anak, betul tak? ada yang merancang dengan pakai kondom la, pil perancang la, ada jugak yang terus ikat peranakan kan? sebab apa? sebab manusia berakal. kita boleh berfikir. boleh guna anugerah Allah bagi tu untuk rancang keluarga, tapi binatang tak berakal. kita lah sebagai khalifah kat muka bumi pinjaman Allah ni yang boleh nak bantu haiwan² ni. 

ni hah budak dua ekor yang aku hantar pi sunat.  ni gambar sebelum.. kalau korang perasan, populasi haiwan jalanan dah terlalu banyak kat luar sana tu. dari kita penuhkan rumah dengan anak² kucing yang baru lahir tu, kan ada baiknya kalau kita kutip & tolong kucing² atau anjing² terbiar yang merempat & tak cukup makan kat luar tu.  "alaaa... saya duduk rumah kampung, takde masalah la kucing nak beranak banyak²" ini benda yang dah biasa dah aku dengar. okay lah, beranak banyak², lebih kurang kucing kat kampung tu dah ada 20 ekor, cuba tanya diri balik.  mampu bagi makanan terbaik tak untuk diorang??? mampu ke nak rawat kalau 20 ekor tu sakit nya berjangkit sesama sendiri??? mampu ke nak bahagi kasih sayang kat yang 20 ekor tu??? mampu ke nak sediakan tempat selamat, tempat selesa untuk diorang tidur???? kalau mampu, Alhamdulillah. tapi kalau tak mampu??? secara tak langsung nya kite dah 'mendera' kebajikan kucing² tu tanpa kita sedar. betul tak? okay lah, berbalik cerita aku pi "sunat" anak bulus aku yang dua ekor tu. si Momo dengan si Polka. dua² nya aku rescue masa diorang ni kitten lagi. sekor dari kedai makan, sekor lagi dari bawah rumah dalam longkang. aku memang ada soft spot untuk kitten, bukan sebab diorang comel je tau, tapi sebab anak kucing ni belum cukup mahir lagi dengan keadaan sekeliling. sebab tu banyak anak kucing yang jatuh longkang tak pandai panjat balik la, kena lenyek kereta la, masuk enjin kereta la & macam² la. macam baby manusia jugak la kes nya. 

 
 ini video sehari selepas sunat.. tak sampai 24jam lagi ni. kenapa selepas aku upload video? supaya korang nampak "Terseksa" nya kucing aku kena sunat.
hahahaha.. takde lah. diorang dah back to their normal self dah. macam tak de apa² pun kan? 
jangan risau. kucing² ni okay je. kat rumah aku ni ada 11 ekor, alhamdulillah semua dah selamat kena sunat dah. aku ada 4 ekor kucing betina, 7 ekor jantan. semua sihat walafiat... alhamdulillah.. so ape korang tunggu lagi? hehe..
adios~~ 

Wednesday, June 3, 2015

Thursday, May 21, 2015

Set Bersalin mana pilihan korang?

Assalamualaikum...
 kali ni aku nak minta pendapat korang pulak. aku kan tengah bersiap² barang nak sambut orang baru kan.. barang baby aku beli dah agak banyak jugak la. sampai lupa diri, mujur husband aku tanya haritu. "ni dok beli barang baby, barang awak dah ada yg beli ke belum?"
 baru sedar diri weh. barang aku untuk masa pantang nanti satu hape pon aku tak beli lagi. haha. sebenarnya aku pun macam un-aware apa barang yang ibu bersalin kena ada. yang aku tau set bersalin mesti kena ada. itu benda wajib kan.
 aku ada la survey², tengok review kat blog² semua. tapi kebanyakkan nya macam review berbayar, review produk yang diorang jual. tapi tak pe la. aku share jugak dengan korang produk mana yang aku dapat tengok & survey...
set bersalin yang paling banyak aku tengok blogger review ialah

Set Bersalin Nona Roguy (NR).

  (harga runcit: RM365)

apa yang ada dalam set bersalin NR ni?
1. PhytoNatal (90 biji)
2. Krim Herbanika Barut (60g)
3. Herbanika Lulur (100g)
4. Minyak Herbanika (100ml)
5. Uncang Cuci Herbanika (10 T-bag)
6. Akar Herbanika (10 T-bag)

mama aku memang pengamal jamu nona roguy dari muda lagi. aku boleh ingat lagi uncang2 jamu die kalau dibancuh, fuhhh... bau satu rumah.. macam mana la mama boleh telan.. haha.. sebab dulu kan mana ada pil² jamu Nona Roguy ni. semua serbuk kena bancuh dengan air pastu minum. memang jenuh ler....

Set Bersalin TanaMera.

 (harga runcit: RM335)

dalam set bersalin TanaMera ni ada...
1. Cold Pressed Virgin Coconut Oil (100ml)
2. Herbal Massage Oil (100ml)
3. Firming Herbal Blend Paste (14 sachets x 15g)
4. Calming Herbal Paste (4 sachets x 20g)
5. Herbal Tea (14 sachets x 2g)
6. Abdominal Body Wrap (Bengkung)
 7. Boreh Body Scrub (4 sachets x 20g)
8. Brown Formulation Body Soap (125g)
9. Herbal Bath (14 sachets x 10g)
10. Feminine Herbal Wash (14 sachets x 10g)
 macam banyak kan barang ni dari barang set nona roguy. macam menarik jugak...

tapi ada lagi satu set bersalin yang tarik perhatian aku. masa aku pegi Mom & Baby Expo kat Mid Valley haritu, ada salesperson bagi pamphlet set bersalin Spa & Ma. so here we go...

 Set bersalin Spa & Ma.
(harga runcit: RM299)

1. Jamu Ratu Dara (60 kapsul)
2. Shape Up Lotion (150 ml)
3. Pilis Herba (50 gm)
4. Bengkung Ratu (1 Helai)
5. Gamat Emulsion (245 ml)
6. Herba Mandian Spa (5 gm x 10 Uncang)
7. Feminine Cleanser (100 ml)
8. Lulur Frangipani (250 gm)
9. Extra Virgin Coconut Oil (130 ml)
10. Tungku Herba (200 gm)
11. Minyak Seri Herba (50 ml)

 haaaa.... macam menarik jugak kan... plus murah lagi dari set famous dua kat atas tu. hehe. baca review dari blogger pun macam okay. hmmmm..... korang ada ke set bersalin yang memang korang prefer atau suka? share la. aku dah pening ni. hahaha
~~toodles~~

Monday, May 18, 2015

Volunteer & sukarela. Apa tu?

Assalamualaikum...
selamat pagi Isnin..
nak meluah rasa kecewa pulak pagi ni. bukan sebab apa, sebab manusia² yang tak pernah cuba nak faham maksud sebenar SUKARELA.
Aku pernah cerita, aku join volunteering dengan NGO yang dipanggil SCRATCH f.k.a. Kucing Terbiar & Anjing Jalanan. mungkin ada yang familiar dengan nama ni & mungkin jugak ada yang tak pernah tahu pun pasal SCRATCH ni.


SCRATCH ni satu pertubuhan yang berdaftar secara sah dengan ROS  a.k.a Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia. Kami bantu kucing² dan anjing² terbiar. Membantu dari segi apa?
memandangkan SCRATCH tak ada pusat perlindungan atau shelter, ramai yang keliru apa fungsi kami dalam dunia haiwan jalanan ni.
SCRATCH menawarkan subsidi perubatan & subsidi pemandulan bagi kucing² dan anjing² jalanan.
tujuan subsidi perubatan diberikan adalah untuk membantu mengurangkan bebanan kewangan bagi rescuer²  kucing dan anjing terbiar di sekitar Malaysia. manakala tujuan subsidi pemandulan pula adalah untuk mengurangkan populasi haiwan jalanan di luar sana, ini secara langsung dapat mengurang kan kejadian yang tidak diingini seperti penderaan dan penganiayaan haiwan.
Mana SCRATCH dapat duit untuk pemberian subsidi ni?
kewangan SCRATCH mainly datang dari untung penjualan barang² SCRATCH seperti Tshirt, non-woven bag, rubber bracelet dan lain². selain dari untung jualan, sumbangan derma dari pengunjung secara terus di booth dan juga melalui no akaun Maybank persatuan SCRATCH.
tapi kenapa aku kecewa harini?


aku kecewa sebab ada manusia yang tak faham konsep volunteering. volunteer ni buat kerja tak berbayar, tak berupah. apa yang kami belanja untuk pergi dan balik event semuanya di atas diri kami sendiri. satu sen pun kami tak usik duit SCRATCH. makan minum semua kami tanggung sendiri. penat lelah kami tak siapa pun ambil peduli tapi kami pun tak harapkan apa². dapat jual merchandise dan donation ada yang masuk untuk anak² bulus terbiar kat luar sana pun kami dah happy sangat.

kerja² mengendalikan page & email semua nya dibuat secara sukarela. nak diingatkan jugak, kesemua volunteer kami bekerja sepenuh masa. kerja dengan majikan. bukan kerja suka hati. bukan 24jam akan menghadap PC, bukan 24jam tunggu email masuk untuk direply.
kami manusia biasa. kami pun ada keluarga yang nak diuruskan. ada kucing² yang nak kan belaian. ada anak² untuk diberi makan. ada suami/isteri yang perlu dijaga.
tapi ada orang yang tak faham. bila lambat reply email, perli² kata kami ni tak efficient. kata kami lambat. bila post dekat wall kadang² terlepas pandang, dah mula nak kata admin tak peka. tak ambil peduli. LETIH. bila berdepan dengan manusia² selfish macam ni memang LETIH.
sumpah aku tak tipu.
nasib baik la kawan² yang sama volunteer ni semua nya kuat semangat. jiwa diorang sangat tough. diorang la yang buat aku kuat jugak. aku akan terus buat kerja ni selagi mampu.
toodles..
p/s: ada ke yang berminat nak jadi volunteer SCRATCH?
kalau berminat boleh email ke ktaj.volunteer@gmail.com
kalau ada yang nak apply subsidy pemandulan pulak,
email ke ktaj0311@gmail.com
kalau ada yang nak iklankan kucing untuk adoption atau tengah mencari kucing untuk adoption,\
boleh check-out KTAJ Online Adoption House
kalau yang belum follow SCRATCH main FB,
klik SINI.

Monday, May 11, 2015

Happy Mom's day! ada masalah ke??

Assalamualaikum & Hola~
terasa nak membebel pulak pagi² isnin ni. pasal ape? pasal Mother's day la...
kan Mother's day semalam. so ramai la kawan² kat Facebook dok post gambaq mak la, ibu la, mummy la, umi la, mama la kan... aku pun tumpang happy la. seronok tengok gambaq² yang depa share tu. pastu ada pulak tiba² terselit satu post ni kat timeline aku. ayat nya lebih kurang....

"hari² pun hari ibu, takkan nak tunggu hari ni baru nak appreciate ibu"


seriously???.....


LAME okay! LAME!!

suka hati diorang la nak wish bila pun. well, tak semua orang yang SWEET macam kau!
hari² pun kau wish selamat hari ibu, hari² pun kau bawak ibu kau keluar candlelight dinner, hari² pun ko bagitau mak kau yang kau sayang dia. KANNNN???... ya right~~~
bukan semua orang jenis tunjuk sayang & perhatian kat orang yang diorang sayang hari² MACAM KAU kan.
so bila ada tarikh yang dikhaskan untuk buat semua ibu kat dunia ni rasa SPECIAL dari hari biasa, biar lah diorang nak sambut. asalkan akidah & cara sambutan nya tak tersasar la dari landasan sebenar.
Allah... ada pulak yang kata sambutan hari ibu ni sambutan untuk Mother Theresa ke Mother Mariam la ape bagai. kalau lah originally memang untuk Mother Theresa or Mother Mariam sekali pun, yang ko sambut & wish selamat hari ibu tu Mother Theresa/ Mother Mariam ke atau pun mak kau? so kalau kau wish mak kau, maknanya mak kau tu Mother Theresa/ Mother Mariam? macam tu ke? kalau kau rasa iman kau tak kuat, akidah kau akan terpesong hanya dengan wish selamat hari ibu & buat special things untuk mak kau,
kau JANGAN LA WISH, JANGAN BUAT APA².
DIAM!


tak payah nak condemn orang sangat. Islam tu indah. jangan serabutkan otak kau.
aku pun masih belajar, tapi benda macam ni basic sangat.
melayu terlalu banyak sangat pantang larang nya. kadang² tak masuk dek akal. kadang² terlajak jauh dari landasan, tapi kau tak sibuk pulak nak condemn & komen pasal tu kan?

lastly....
Selamat hari ibu, mama. you know i love you to the moon and back.
orang tau mama kuat, you definitely can fight all the tumors.
sorry sebab jauh dari mama. how i wish i could be there every single second for you.


love you ma. i will always do.

Good bye for now~

Wednesday, May 6, 2015

pengalaman cabut gigi kekal 1st di klinik gigi kerajaan

Assalamualaikum... 
Like i promise lah kan.. Aku ada cakap kat last post yang aku nak share pasal aku punya visit ke Klinik gigi kerajaan.
Okay. Appointment aku pukul 10 pagi, jadi aku sampai klinik dalam pukul 9.40 mcm tu. Letak kad appointment kat dalam bekas kat meja pendaftaran dan tunggu diorang panggil. Memandangkan ni first time aku buat rawatan kat sini, ada la benda yang aku nak kena isi kan. 
Dalam 10-15 minit lepas aku setel hal pendaftaran, nama aku kena panggil. Not bad. Tak lama sangat. Berdebar debar weh jalan ikut nurse yang panggil aku tu. Dah masuk bilik rawatan, macam biasa la, bukak sandal duduk atas kerusi rawatan dan rawatan pun bermula. 


Ada dua gigi aku nak kena tampal dan dua nak kena cabut. Bab tampal aku macam okay lagi la kan, maybe ngilu sikit² la tapi bab nak cabut tu yang aku tak tahan. Macam aku cakap hari tu, aku macam trauma dengan dentist sebab injection sebelum cabut gigi tu la. 
Seriously, doktor gigi ni buat kerja cepat giler. Doktor ni tampal dua gigi aku secara teliti dalam masa kurang 20 minit kot. *clap clap. Kagum aku. Lepas tu die tanya aku nak cabut gigi hari ni jugak atau nanti, aku cakap, sekali jalan je la doktor. Bukan sebab apa, aku takut aku dah takde kudrat nak menapak ke klinik gigi lagi. Macam² alasan aku buat nanti. Hahahahahahhaa.
Terus la doktor suruh nurse siap kan syringe, aku dengar 2 suntikan. Nak pengsan dah masa tu. Aku punya cuak, aku da membebel bebel kat doktor cakap aku takut la, ape la semua. Doktor tu siap boleh cakap kat aku, sakit injection ni tak sesakit nak bersalin tau. Adoi.. Memang la doktor oiii. Kemudian sampai la nurse bawak jarum suntikan dua ketul. Aku da gugup, gigil. Adohai.. Doktor suruh aku relax dan die masukkan jarum dalam mulut....... Nyettt... Rasa macam kena gigit semut tapi kat gusi la. Hehe. Fuhhh lega weh masa tu. Aku dah macam "yeay! I survived!" drama sangat. Haha. Aku lupa, ada lagi satu jarum belum dicucuk.. Kali ni kat tepi gusi, nyett sekali lagi.. Phewww... Serius weh, aku lega gila. Injection ni xsakit mana pun!


Siap boleh berlagak lagi cakap kat doktor, ok, tak sakit. Haha.. Doktor gelakkan je aku ni. Macam mana nak jadi mak budak ni. Aku rasa dah hilang sikit kot aku punya trauma nak cabut gigi. Tak tau nak cakap macam mana tapi aku happy sangat. Hahaha.. Tak pernah orang nak cabut gigi happy macam aku kot.
lepas kena cucuk tu, doktor suruh aku keluar dulu sebab nak bagi betul² kebas gusi & mulut aku baru cabut gigi nya. sementara tu doktor tu panggil next patient & buat rawatan kat dia dulu. aku pun melepak la kat kerusi luar bilik rawatan tu. segala takut, cuak, trauma aku da tak de. aku boleh sengih² sambil menaip entry ni. (tapi baru nak post harini).


ni gambar aku nak menyengih (senyum), tapi senyum senget sebab sebelah mulut dah kebas. haha. 
boleh tahan lama jugak la aku tunggu doktor rawat patient die yang masuk lepas aku tu, dekat sejam tapi sebab aku ni dah happy kena cucuk gusi tak sakit macam yang aku expect, aku masih boleh bersabar la. haha. 
Doktor keluar dari bilik rawatan pertama & ajak aku ke bilik rawatan sebelah. berkali² die mintak maaf sebab buat aku lama menunggu, tapi macam aku cakap tadi. aku takde rasa nak marah pun sebab happy. hahaha.. gilo. doktor tu cakap, mesin gerudi gigi kat bilik tu dah lama sangat, masa die pakai dekat aku okay je. datang patient lepas tu macam enjin kereta lama jadinya. sangkut². lepas tu slow je. die pun penat, nak kena duduk menghadap mulut patient lama sangat. padahal prosedur nya kejap je. 
dah masuk bilik rawatan lagi satu, aku pun dah ready atas kerusi rawatan nak cabut gigi. agak ngilu jugak la masa doktor korek² gigi aku yang nak cabut tu. rasa la tekanan sikit kat rahang tapi memang tak sakit. jangan risau. dalam 10-15 minit macam tu doktor dah berjaya cabut gigi aku. Alhamdulillah...
setiap gigi yang dicabut, memang doktor akan bagi mc, so aku dapat mc untuk 29 April 2015. terus la aku balik rumah. dah balik rumah baru terfikir, berapa lama ubat kebas ni tahan? macam mana kalau dah tak kebas nanti? sakit berdenyut² ke? sebab orang kata sakit gigi ni sakit ke-3 selepas sakit nak mati & sakit nak beranak. risau jugak la. tapi syukur, gusi aku berdenyut sikit² je. aku siap boleh makan roti dengan sambal telur lagi tenghari tu. sempoi kan? hahaha.. owh.. doktor takde bagi ubat tahan sakit pun dekat aku. ye la sebab ibu mengandung kan. seeloknya tak payah makan ubat apa² pun. tak elok untuk baby dalam perut ni.
so takat ni je la aku cerita pengalaman cabut gigi kekal aku yang pertama. doktor cakap good dekat aku sebab takde jerit² atau nanges². hahaha..
adios!
till next post~

Wednesday, April 29, 2015

Wordless Wednesday.. (Lucca & Momo)


Dentist.. oh Dentist...

Assalamualaikum & selamat pagi..
fuhh.. hari ni aku ada appointment dengan Dentist. 
kalau ikutkan hati aku tak nak pergi.
aku memang ada masalah sikit la dengan dentist, tak tau kenapa.
padahal masa kecik aku ingat lagi mama memang selalu je hantar aku pegi Pusat Latihan Pergigian masa aku dok Penang dulu. dapat rawatan free tapi kan sebenarnya jadi tikus putih untuk nurse² pergigian ni jalankan amali diorang. setiap berapa bulan tah mesti pegi. tapi masa tu sumpah tak heran pun. tak de rasa takut atau cuak sikit pun.


sampai la masa aku darjah 3 ke darjah 4 macam tu. aku pergi klinik gigi area rumah aku kat Lebuh Pantai, kena cabut gigi. aku tak ingat banyak mana gigi yang aku kena cabut, tapi yang paling aku ingat masa doktor tu cucuk gusi aku. mak aiii.. rasa nak terajang je doktor tu. sakit nak mampus woi!

start dari tu aku jadi alergik dengan perkataan dentist ni. dengar bunyi drill gigi pun aku dah ngilu² weh.

2-3 tahun lepas aku ade jugak pegi dentist buat root canal kat dentist area Maluri ni. tapi tu pun sebab aku betul² dah tak tahan sakit gigi ni. serius aku takut sangat masa doktor tu masukkan syringe untuk injek gusi aku. aku dah genggam kerusi kaw² dah. lepas tu tiba² je doktor tu kata "DAH". aku macam, "eh, dah cucuk ke doktor?" die senyum je cakap dah cucuk dah. tak sakit kan. baru aku ingat, sebelum injek tu doktor ada calit macam gel perisa berry kat gusi aku, gel tu rupanya nak bagi kebas tempat injek. phewwww.... serius lega. rasa macam takut pada dentist tu ade kurang sikit la. plus, doktor gigi aku tu HENSEM hoi. haha


tapi harini, aku nak kena ke klinik gigi kerajaan sebab appointment dibuat oleh klinik ibu & anak yang aku pegi check-up tiap² bulan tu. aku seriau (risau) jugak. sebab biasala, kat Malaysia ni ramai yang double standardkan yang swasta dan kerajaan kan. kononnya yang swasta akan sungguh² buat kerja manakala yang kerajaan sambil lewa. (aku kerja gomen, so aku memang selalu dengar org ckp macam ni & aku tak setuju pon!). so nanti aku share pasal pengalaman aku kat klinik gigi gomen ni ye.

ya Allah.. kuat kan lah hati aku. takut weh. serius...
doakan aku
macam nak pergi perang daa
sayonara for now..
happy wednesday...

Monday, April 27, 2015

Persiapan yang tak siap²..

Assalamualaikum W.B.T..
minggu ni insyaAllah aku dah masuk 26w = 6 bulan setengah.
percaya atau tak aku masih dalam fasa percaya atau tidak. haha.. boleh tak macam tu?
walaupun aku dah rasa si budak kecik ni menendang dengan rancak nya dalam perut..
walaupun aku dah tengok ultrasound si budak kecik ni 2-3 kali...
walaupun badan aku cepat letih bila buat apa² kerja.. 
walaupun aku da terkejut beruk masa 1st time nampak stretch mark yang timbul kat perut aku ni (serius kelakar time ni)..
milkysmile
walaupun kadang² tengah elok berjalan tiba² perut mengeras...
walaupun...... berapa banyak walaupun daaa...
tapi ade jugak la aku beli barang sikit..
aku beli botol susu seketul sebab officemate cakap tak payah beli banyak² dulu.
 kadang² baby tak nak minum dari botol yang kite beli tu, so nak kena cari botol lain pulak nanti. kalau baby dah comfortable dengan botol tu, baru beli lebih sikit. hehe.. 

 + 

beli botol susu ni haritu dapat  free soother steriliser + 2 soother untuk newborn. good bargain eyh? hehe. tu yang aku terus grab je tu.
pastu aku beli kain lampin sikit, nak buat lap muak ke lapik ke ape ke nanti kan.
lepas tu aku beli 1 set mandi baby dengan wet tissues 2 roll...

thank u Little Muachi & Me
for the photo.
pastu ape lagi tah. tapi serius memang SIKIT. 
sebenarnya aku macam blur lagi nak beli apa plus gaji bukannya banyak kan nak beli gedebuk semua sekali gus. so sekali beli sikit² la kan.
hujung minggu ni insyaAllah aku nak balik kampung 
yeayyy!!
milkysmile

so maybe sambung tengok barang² nak beli kat Kedah kot. senang.. tak sabar... tak sabar... 
Mama ada. Kak ipaq pun ada kot² nak tanya itu ini kan. 
kat KL ni aku sendiri² je google @ tanya kawan² barang apa nak beli, tu pun macam tak kompiden kan nak beli sendiri. memang ada family suami dekat, tapi akak² ipar tak kawen lagi. lepas tu malas nak susah MIL sebab die da penat jaga FIL yang tak sihat kan. so berdikari la sendiri... suami? memang die serah bulat² la kat aku... die temankan beli barang & hulur mana yang patut je ler...
memang banyak list keperluan baby newborn kat internet ni tapi ada yang kata tu tak perlu, ni mesti ada, pastu nanti lagi satu list kata ni tak payah, yang tu kena ada. naik confuse aku.
hahahaha.. so aku decide beli mana yang aku rasa betul² perlu dulu. heh..
dah la.. banyak pulak aku bebel. biasa la.. aku tak berapa nak share dengan orang sangat.. so aku share la dengan blog lapuk ni.. sobs~~
sekian!
have an awesome Monday peeps!

Tuesday, April 21, 2015

Elli? Markonah? hah?

Assalamualaikum!
aku jumpa budak ni kat stesen LRT Sungai Besi, sekor² tanggal 10 Januari 2013.
mula² memang niat aku nak bagi makan je, macam yang biasa aku buat kalau aku jumpa kucing² terbiar ni.
tapi hati ni macam berat sangat nak tinggal budak ni kat stesen LRT tu. tak tau kenapa.
masa tu bigboss yang ambil aku kat LRT, aku dengan berat hati tu tinggal jugak budak ni kat situ tapi kejap je la.
kereta da sekerat jalan nak sampai rumah (tak jauh dari LRT), aku mintak bigboss patah balik.
die tengok aku, aku ulang lagi suruh patah balik.
nasib baik bigboss ni kuat melayan aku. IloveU hahaha.
jadi die pon patah balik ke stesen LRT tu dan aku pun angkut la si budak ni balik rumah aku.



ni gambar malam aku bawak balik die tu.
nampak macam berisi kan, tapi sebenarnya kurus. die berisikan anak dalam perut je.
itu antara sebab utama aku nekad bawak die balik jugak.
manja sangat. suka cium muka kalau kite dekatkan muka kite dengan muka die.

aku cerita dekat kawan² SCRATCH aku pasal budak ni, aku risau aku tak mampu nak tanggung kos rawatan & penjagaan die masa tu, jadi aku fikir nak carikan fosterer lain.
jadi salah sorang kawan aku offer nak tolong foster kan.
aku biasa panggil die BangBo je. 
jadi nya 2-3 hari kemudian, si budak ni dah beralih ke tangan BangBo.



ni masa agak baru sampai rumah BangBo rasanya. masa ni die masih okay.
BangBo bagi nama budak ni Elli.
lepas tu ade BangBo nak pegi travel mane tah, die mintak ada sorang hamba Allah ni jagakan sementara die takde, balik je BangBo dari travel ni perangai Elli da lain.
Elli jadi tak manja, agresif.
tak suka di pegang, tak suka di usap. lain nya dari Elli yang aku kutip dulu.
sibuk nak melarikan diri dari rumah.


ni hidung die luka dalam cubaan melarikan diri melalui tingkap.
haih Elli.. Elli..
Tuhan je yang tau kenapa kau tiba² berubah kelaku.
lepas tu, BangBo tukar nama Elli ke Markonah.
kononnya macam kes baby² manusia la, nama berat so anak asyik nangis je kan.
jadi Elli dah bertukar ke Markonah.
ajaibnya, lepas tukar je nama Markonah, die dah makin okay.
kurang sikit meroyan nya tu.


lepas dari tu, si Markonah ni semakin cantik.
nak nama melayu jugak la rasa nya. hahaha

Markonah, MiHo & Jojo (anak Markonah - RIP).




macam kucing kacukan kan? padahal asalnya dari tepi jalan je.


biar gambar² ni  jadi bukti, kucing terbiar pun boleh jadi lagi cantik dari kucing² yang dibeli tapi tak terjaga.


bila dah lawa macam ni, post dekat wall for adoption bukan main berlumba² nak adopt.
tapi nak bagi ke? sorry la. tu hanya nak test market je.
biasa lah manusia kan tamak, nak yang cantik je.
BangBo dah jatuh cinta dengan Markonah dan bercadang nak adopt terus si Markonah ni.
aku tak boleh bayang kan adopter yang lebih baik dari BangBo.
aku tak menyesal sikit pun kutip die dulu tapi aku akan terus senyum sebab Markonah dah happy dengan Apark kesayangannya.

semoga Allah murahkan lagi rezeki BangBo.

p/s>> owh aku ade cakap si Markonah ni pregnant kan masa aku kutip die? nanti aku cerita pasal anak² die pulak bila aku rajin.


~Tabung FurKids~