Wednesday, August 24, 2011

Amazing Animal Lovers Blog Award.. ~terharuu..~



 1. terima kasih CHIKA sebab tag award cik MEOWMANIA ni kt bella jugk.. :)
(sorry la ye.. baru perasan.. hehe)

2. a) Apakah amazing-nya memiliki blog pencinta haiwan ini?
bukan amazing je.. fantastic.. superb.. semua la.. seronok.. kite dapat kongsi cerita dengan orang2 yang sama minat dengan kita. kongsi info, kongsi semua la.. hehehehe

b) Dalam ramai-ramai jebon meowwmania, jebon manakah yang berkenan di hati anda dan mengapa? 
hah! saye suke MOMON! sebab die juling2 air.. i likee~~ hehehehehe
pastu ade je gelagat die tu.. muke innocent selalu.. haha
3. sekarang saya nak tag pulak blog yg sy rsa amazing....
yang pertama, tentunya blog PAPA MEOW.. sy sgt respek sama die..
yang kedua, blog cikgu GT HANS.. seronok baca & tengok gmbr "adik2" cikgu..(adik la sgt) hehe..
yang ketiga, blog kak SUNYI SEPI.. seorang yang sgt tabah! respek sama kak SS juga! :)
yang last but not least, blog cik TEDI kiteee laaaa.. xpernah miss tau~ 


PESANAN PENAJA: 
Award ini hanya lah untuk suka suka, sekadar untuk merapatkan lagi silaturrahim di kalangan blogger pencinta haiwan. Terima kasih kerana sudi menerimanya, saya amaaaaat berbesar hati *sambil kembang-kembang hidung...
Semoga kita semua tidak akan pernah berputus asa dan akan terus melakukan apa yang kita lakukan, membantu sesama makhluk tuhan sama ada manusia mahupun haiwan, insya'Allah 

wordless wednesday lagi~

kite kan kawan......

aku kan abang...

Wednesday, August 10, 2011

wordless wedneday~ (versi BOBO)

saye buli BOBO

BOBO buli saye


Monday, August 8, 2011

bulan puasa ni kena banyak bersabar....

assalamulaikum..
selama ni asyik tengok dan gelak sorang2 je tengok keletah si KID dengan abg angkat die BOBO..
arini nak kongsi dengan korang lak..
BOBO ni sangat lah penyabar.. serius sgt sabar.. 
buat lah ape pon kt die.. cubit pipi ke ape ke. die xpenah marah ke, cakar ke ape ke..
tapi si KID ni pulak nakal yang amat!
keje die menyakat si BOBO sebab dengan BOBO je die berani.. 
dengan kucing lain hampeh.. penakot!
hahaha... enough said, jom tengok gambar!

konon2 baring diam2 la...
tgk je la mata si kid tu.. mata nakal!
die da mule dah...
BOBO relax je.. xmelawan..
suke sgt geget leher abg die ni...
tau la banyak isi...
BOBO masih tenang & sabar... 
last2, kesabaran BOBO da sampai limit.. haha
BOBO kasi backflip kat si KID ni.. hahaha
terus si KID datang mengadu.. hahaha
padan muke!


 Moral of the story: jangan fikir air yang tenang tiada buaya... skali buaya besar NGAP baru tau.. hehehehhee

Monday, August 1, 2011

dia sudah tiba... RAMADHAN~~

Assalamualaikum...
saya nak mengambil kesempatan ni memohon seribu kemaafan kepada semua..
meminta agar dihalalkan apa2 yang terambil termakan terminum tanpa sengaja..
memohon diberikan kesedaran, keinsafan & hidayah dari Allah S.W.T..
semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna & lebih sempurna dr tahun sebelum ini..
semoga diberi kerahmatan & kesenangan melalui segala rintangan kepada semua..



Subhanallah.. banyak nya ganjaran yang KAU janji kan ya Allah...
:')

ingat!
:)

Friday, July 29, 2011

kucing terbongkang? tapi kenapaaaaa???

assalamualaikum..
ok.. harini nak tanya soalan cepumas...
kenapa kucing suka tido terkangkang... terbongkang... terpampang segala apa yg ade..
menayang perot.. menayang toot2~ tayang segala lah!...
ade sape2 tau jawapan...
ni contoh2 terbongkang & terkangkang...
ada 7 gambar.. sila klik READ MORE..











Thursday, July 28, 2011

RM400 @ penjara 7 hari vs nyawa binatang xberdosa..

assalamualaikum..

semua mesti tgk berita kan & baca paper kan?
aku takkan post video tu kt blog aku. xsampai hati..

aku tak berani nak tekan PLAY pun. hati aku terlalu rapuh.
kesian nya ya Allah.. mereka xberdosa! jadi mangsa manusia pendek akal macam tu.
tau ape alasan yang diberikan pengkid sialan tu atas tindakan die?
TERTEKAN SEBAB MASALAH KELUARGA.
what a stupid idiotic excuse Chow Xiao Wei!!!!
ok lepas ni kawan2, kalau anda tertekan, sila lah cari pengkid ni & pukul die..
huh! 
walaupun benda ni dah lama jadi, tapi susah sangat nak terima kenyataan yang dia cuma didenda 
RM400 @ 7 HARI PENJARA. 
ITU JE???!!
come on lah Malaysia.. hurm..

tp siapalah kita kan untuk nak pertikai ape yang mahkamah dah tetapkan..
tp sangat2 berharap & berdoa xde lagi kes2 macam ni jadi. 
kesianlah binatang2 tu.. diorang pon nak hidup macam kita..

ingat! kat muka bumi ni kita KHALIFAH! kita sepatutnya memikirkan yang terbaik untuk menjaga & memelihara muka bumi serta makhluk2 Nya yang lain.. 
apa saja yang ingin dilakukan, duduk & fikirlah sehabisnya.. 
apa kesan tindakan kita pada diri sendiri mahupun makhluk lain..
wallahualam...

p/s>> Ya Allah.. KAU lindungilah makhluk Mu yang lemah & kecil ini sebagaimana KAU melindungi mereka2 yang selalu beriman kepada Mu.. sesungguhnya mereka tidak pernah berdosa & tidak pernah kotor seperti kami manusia. Hanya pada Mu ku memohon pertolongan. aku akan membantu selagi aku mampu, selebihnya aku berserah sepenuhnya kepada Mu.. 
Amin...

Wednesday, July 13, 2011

wordless wednesday~~

HAHAHAHAHAHAHA
:D

Tuesday, July 12, 2011

ish! kesian nyaa... kebuluran..

assalamualaikum..

ape yg kesian? ni anak teruna sape tah. kesian nye la hai..
mata sayu.. mintak sedekah.. lapar sgt agaknya.. aduhh..
berdosa ke aku kalau aku biarkan je?
nak bagi makan ke? nak kena sedekah jugak ke?????


ni belom cukup sayu.. ade satu lagi..

Ya Allah.. siannyee...
sampai kecik bijik mata.. teruk sgt la tu yeaa??









TAK PAYAH NAK MENGADE SANGAT LAH BOBO!! 
MACAM AKU TAK BAGI MAKAN JE..
tu perot boyot tu xpayah nak cover2!
kalau aku xbg makan, da sekeding ko tau x!~
pfffttt!~~

&^*^&()!*((_*_)*(_&.. pfffttttt!!~~
haiihh... 

p/s>> die xmo makan BlackWood sgt arr.. dok hentam my housemate's cat food je.. IAMS...
berdarah idong la mau beli... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



Monday, July 11, 2011

Alhamdulillah.. KID & BOBO sudah selamat...

assalamualaikum..

BOBO + KID selamat? selamat ape? dari kena angkut dengan polis sebab join BERSIH?
ooo... tidak2... mereka telah selamat disunatkan pada hari ahad lepas...
10.07.11 tarikh keramat.. diorg kehilangan baballs tercayang.. huhu..
sory syg.. tapi aku buat semua ni untuk masa depan generasi korang..
aku xnak ada anak cucu cicit korang mati didera taua kena langgar atau dibuang di pasar atau jadi makanan orang2 xbertamadun..
lagi satu, aku nak korang bertambah sihat lagi.. xde kena penyakit2 berjangkit dari luar..
membesarlah bagai johan ye syg2 ku..
ingat! aku bukan nak seksa korang.. aku buat untuk kebaikan korang. 
Allah Maha Mengetahui. :)


nama: BOBO-bobo
umur: 2-3 tahun
berat: 4.2 kg
BOBO tgh stone dengan pelali.
baru sudah operate.
ini balls BOBO.
DR.Nurul kata besar mcm buah laici.
nama: URUTA KID
umur : 1 tahun
berat: 3 kg
kid sedang di'operate' DR. Nurul.
ini balls si KID~
ni malam lepas sunat.
mengendeng nak tido dekat2.. hehe
ni malam sebelum sunat. hehehe..
kemain lagi yeeee

p/s>> Kalau anda taknak kasi dan takot berdosa jangan kasikan kucing anda tapi anda mesti membenarkan kucing anda membiak, kalau anda menghalangnya, anda telah berbuat dosa yang besar kerana membiarkan kucing anda sengsara bila nafsu seks nya tak di sempurnakan

tapi bila anda dah dpt anak2 kucing2 tu (jika anda ada kucing betina) maka anda haruslah bertanggungjawab kepada semua anak2 kucing itu, kalau anda buang anak2 kucing itu, anda telah melakukan dosa kerana tidak bertanggungjawab, kalau anda beri kepada kawan anda tapi kawan anda tak jaga dgn betul, maka serpihan kesalahan adalah milik anda jugak.

kalau kucing anda jantan, maka anda harus bertanggungjawab pada setiap kucing betina yang dia bunting kan. (petikan dari CAT FORUM)

Wednesday, July 6, 2011

Friday, June 10, 2011

huh? KID kena buang?

Salam kawan2 semua.. 
okeh.. ini sewius~~(ikot gaya ming2 dlm wonderpets)
KID kena buang? tapi kenapa???? huuu...

"tidak ku pinta, lahir ke dunia.. huuu..."

oi budak! aku bukan buang ko la.. isshhh~~
tumpangkan je kt rumah bigboss ko kejap..
aku kena pegi kursus seminggu kt Tg. Malim.. kalau boleh bawak ko KID, mmg aku angkut skali je senang.. 
"oooo... bukan nak buang la ye? fuhhh~~ selamat!"
ke situ pulak.. ish.. kalau aku nak buang.. buat ape la aku amek ko masa mula2 jumpe ritu?
ade yg kena sunat pakai pisau dapur ni kang.. hahahaha  :P

hujung bulan lepas, aku pergi kursus kat Tg. Malim.. dari 23hb ke 27hb mei..
si KID aku mintak encik buah hati jagakan.. heee...
nasib baik la family die semua ok.. 
nak di jadikan cerita, masa tengah on the way ke Tg. Malim abg sulung encik buah hati aku ni telefon..
katanya KID hilang.. cari kt semua tempat tak ada.. ayokk.. cemane nih..
aku dah risau sebenarnya tapi masih maintain sebab abg die kata nak cari lagi..
sekali lagi abg die telefon cakap KID memang takde..
masa tu aku rasa jantung aku berhenti berdegup kejap.. sedih nya yang amat!
(T_T) dan2 tu lah jugak air mata meleleh tanpa henti..
risau sebab depan rumah encik buah hati ni jalan besar.. kalau KID gelabah, lari naik atas jalan besar??
issshhh!!! taknak lah bayangkan.. nak luruh jantung rasa..
bayangkan sepanjang2 perjalanan dari KL ke Tg. Malim aku menangis je.. huhu
aku fikir.. "KID dah xde.."
lepas hantar aku sampai Tg. Malim, encik buah hati pun terus balik rumah die kat dengkil..
sebelum balik die cuba tenangkan hati aku.. die kata "jangan risau.. rasanya KID ade tu sembunyi atau tido kat mane2. nnt balik sy cari lg"
dan tipulah kalau aku kata aku boleh tenang kan? huhu..
i kept praying that KID didnt go anywhere.. 
bila encik buah hati sampai rumah, die call..
"KID ade je ni hah... tido bawah almari TV"
KID!!!!! kenapa ko buat aku takottttt......huuuuuuuhhhh~~~!!!!
"errkkk... aku tido je la ladyboss.. salah ke? uhuk2.. "
p/s>> no cats were harmed in this picture... :D
ko xde tempat lain dah ke nak tido??? kenapa kat tempat yg orang xnampak ko nak tido haaaa???
kat situ je aku boleh tido dgn tenang..
tgk la skrg ni, aku nak tido ko kacau aku jugk ladyboss kan.. haissyyhh~
haaa... ye lah.. ye lah.. byk alasan ko kan.. huh! jgn buat aku takot lg pahammm????
so mulai hari tu, kalau xnampak KID depan mata, mula lah kitorang menonggeng2 dalam rumah carik bawah meja, bawah almari, bawah sofa, bawah semua benda la.. sampai la nampak ekor die yg panjang tu terjuntai keluar. hehehe baru tenang rasa hati bila tau dia ada selamat dengan kita..
nanti aku post lg gambar2 masa die kat rumah bigboss die & video KID main dengan birdie..
bye! salam~~

moral of the story>> kalau kucing hilang, jangan gelabah.. sabar & tenang.. cari betul2 dulu..

Saturday, June 4, 2011

URUTA KID 2

salam kawan2.. apa khabar?
harap2 semua sihat walafiat..

ok kali nak bercerita lagi pasal si KID.. sebelum ni aku pernah cakap yang aku xboleh bela kucing dekat KL ni sebab tinggal rumah makcik aku kan? memang xboleh sebenarnya.. tapi sebab aku dah sayang si KID ni, aku kumpul semua semangat aku untuk mintak kebenaran makcik aku.. dan Alhamdulillah.. makcik aku benarkan tapi bersyarat....

who can resist this cute boy.. :)
KID boleh duduk luar je. 
makcik aku bukan xsuka kucing, tapi dia asthma.. teruk sgt.. kadang2 habuk je pun dah batuk2 xberhenti.
dia kata dulu dia bela kucing berbelas ekor jugak.. tapi sejak doktor xbagi bela kucing, dia stop..

thanks to her sebab bagi aku bela KID.. :)
and from that day, my life has been a bit busier than before..
and most importantly, a lot happier..
you're the sunshine after the rainbow KID..
TERIMA KASIH YA ALLAH..
(^_^)

Tuesday, May 31, 2011

URUTA KID! my new cat~

assalamualaikum semua...
huhh~~ sekian lame xmeng-update belog.. 

handphone rosak.. so sumber utama gambar2 semua dah takde..
nak menulis tanpa gambar, mcm tak best je..
maaf ye wahai followers..

ok lah.. back to the main title..
KID! he's the new reason why im always smiling nowadays..
aku dapat buah hati baru.. nama nya URUTA KID.. nama panggilan KID~


ni lah si KID~
kucing jantan yang berumur lebih kurang 6 bulan kot...
kata pakngah si KID ni baka SNOWSHOE..
agaknye la kot.. sebab comot nye pon dekat area mata je..
snowshoe semua mcm tu..
kalau ikut apa yang WIKIPEDIA kata baka snowshoe ni jenisnya lembut, penuh dengan kasih syg & tak mudah marah.. snowshoe juga tak suka kena tinggal oleh pemiliknya.. snowshoe ni jugak tak mengiau sekuat kucing lain.. very soft.. very gentle.. :)
dan selama KID ada dengan aku memang ciri- ciri ni ada pada KID..
die ni sangatlah aktif! pandai main sendiri.. so kalau aku ada kerja yang nak dibuat.. xla risau die bosan..
dan pada ketika aku tengah menaip ni, die tgh meloncat2 main FROGGY.. a felt frog yang aku jahit..
dulu die ada BIRDIE, tp dah hilang.. mane die sembunyi tah.. hehe
ni lah BIRDIE si KID.. masa ni baru siap jahit.. so masih decent..
kali terakhir tengok da hitam.. haha.. tah2 dah hancur..
love his blue eyes~
owh.. lupe pulak nak cerita macam mana boleh jumpa KID ni..
macam biasa aku jalan balik rumah dr lrt.. aku ikut sidewalk tepi jaan besar.. sampai dekat tokong cina (kecik) aku nampak budak ni tgh nak mencuri makan nasi @ pulut yang ada kt situ.. 
aku nak pegang, die sembunyi.. so aku letak la kibbles sikit, die teros dtg.. lapar lah tu..
dan aku perasan cara dia jalan pelik.. macam merangkak.. takutkan sesuatu..
dia xnampak macam stray cat.. terrified & hungry..
so last2 angkat je dia bawak balik rumah..  nak melintas jalan punyelah susah nak pegang budak ni..
die takut bunyi kenderaan2 yang lalu.. maybe trauma kot..
mula2 ingat nak put up for adoption, tapi for a few days yang kitorang spent together, rasa macam dah bond dgn die.. dah syg.. so i ask my auntie 1st (sebab menumpang rumah aunty) boleh x kalau nak bela si KID ni, and she said yes.. i was so happy!
:)
oklah... nanti aku sambung cerita pasal KID ni lagi..
adios amigos~
salam...






Wednesday, April 13, 2011

Wonderful Wednesday

Salam semua.. 
tadi aku bagi mkn stray cat kt tepi sg.klang..
ada dua ekor, tercium sana, sini.. kesian..
hari2 lalu situ, xpenah pulak nampak diorg..
hurrmm.. mesti lapar..
diorang ni jinak2 merpati.. takot dgn org..
aku nk alih die nye kibbles bg jauh2 sikit so diorang xberebut makan.. 
skali dengan tangan2 aku die cakar.. huhu..


lepas tu, jalan la nk pegi ofis balik, ade sorang akak ni approach aku..
akak tu: nak tanya boleh?
aku: tanye la.. ape?
akak tu: mmg suka bagi stray cats makan ke?
aku: a.ah.  (senyum)
akak tu: kenapa eh?
aku: errm.. tah la.. terasa nak bg. lagipun kucing tu pon nampak lapar. terkial2 sana sini.. tgh2 bandar mcm ni, sape je yg pk psl mkn minum diorg. kesian.. sbb tu bg..
akak tu: jadi memang ade la makanan dalam beg tu? 
(sambil tunjuk beg plastik yg yg ade tupperware besar berisi durian yang diambil dr rumah mami Ana Lewis semalam..kenduri durian kt opis)
aku: eh.. bukan dlm beg tu, dalam beg ni.. (tunjuk handbag)
akak tu: bagus la ape yg awk buat tu.. kucing kan kesayangan nabi..

tersenyum aku dengar ape akak 2 cakap.. bukan sebab bangga.. sumpah bukan..
tapi sebab rasa bahagia.. sebab dia xpandang serong pada aku..
dan dia faham apa yg aku buat bukan lah untuk menarik perhatian sape2..
syukur Alhamdulillah..

Saturday, March 26, 2011

hati terusik.. terharu..

assalamualaikum kawan2..
:)
semoga semua nya sihat & bahagia di samping keluarga & meow2 masing2.,
entry kali ni aku rase macam nak share ape aku rasa...

hari2 aku buka dashboard blog ni.. semata2 untuk tengok update dari kawan2 yang same2 gilakan kucing macam aku...
setiap kali ada entry baru, aku boleh stop buat kerja & baca dulu entry diorg..
tah la.. rase mcm setiap entry tu punya ilmu yang banyak sgt.. even sgt simple..
semakin hari, aku rasa macam semakin rapat dengan kwn2 pencinta kucing..
even kitorg xpenah jumpa, tapi disebab kan minat yang sama, banyak perkara yang kami boleh sembangkan..
seronok sgt..

sejak aku kerja di KL ni, pengetahuan tentang kucing dah semakin bertambah..
aku dah faham kenapa 'PEMANDULAN BINATANG PELIHARAAN ITU HARUS'..
juga yang paling ketara aku dapat rasa ialah mentaliti aku terhadap anjing totally berubah...

dulu, aku akan lari kalau nampak anjing lalu kat sebelah aku..
but now, aku dah xlari lagi.. aku dah xtakut..
sebab aku tahu, xkan ada binatang yang akan carik pasal dengan kita kalau kita xkacau die..
xmacam manusia, punya akal untuk berfikir, tp xgunakan akal yg diberi dengan baik..
aku dah boleh kongsi sidewalk jalan dengan anjing..
aku dah xelak lagi kalau bertembung dengan diorg..
syukur sgt Allah bg aku rasa semua ni..
sumpah, terasa nikmatnya bila perasaan takot pada anjing 2 sudah berkurang..
tp belum lagi sampai tahap untuk memegang anjing.. cuma berani untuk tinggalkan sedikit kibbles untuk mereka jamah kalau terlalu lapar...
masih perlu ambil kira sensitiviti masyarakat & masih perlu belajar dengan lebih lanjut tentang ni...

aku baca blog kawan2 aku.. aku terharu..

menitis airmata aku sebab rasa syukur sgt Ya Allah.. dipertemukan dengan mereka2 ini..
manusia2 yang masih punya perasaan belas pada haiwan xbermaya..
terutama yang sakit & memerlukan pertolongan kita manusia..
sekaligus menyedarkan aku, yang aku juga mampu membantu walaupun sedikit.
kita semua mampu membantu jika kita mahu.
sedih juga rasa bila ada memperlekehkan & memandang rendah niat murni kawan2 aku membantu kucing2 yg xbermaya tu..
semoga Allah sedarkan dia yang dia juga menumpang di muka bumi ni sepertimana binatang yang xbermaya itu..

kepada PAPA MEOW, KAK SS, NERQ, KAK TEDI, PAPA HERO, & semua kawan2 pencinta haiwan, jangan pernah putus semangat.. saya akan sentiasa menyokong & membantu selagi ada daya saya..
ingat! keikhlasan kita bukan mereka yang tentukan.. Allah itu Maha Kuasa.. kita hanya mengharapkan bekalan untuk ke SANA nnt.. insyaAllah..

maaflah kalau entry kali ni terlalu panjang & serabut untuk dibaca..
aku xmengarang.. aku cuma luahkan apa yang terbuku kat dalam hati ni..
=)
salam~




Thursday, March 17, 2011

saya rindu.. (T_T)

assalamualaikum....
saya.... saya.....  isk...iskk... 


saya rindu ayah saya.....

saya juga rindu mama saya...
 

juga kucing2 saya...

mereka ini juga... ape lah khabar budak2 ni dengan tuan baru.. 

saya kerinduannnn... (T_T)


~Tabung FurKids~