Sunday, December 5, 2010

video si BLACK dengan si BLUE..

assalamualaikum...
just nak share video si BLACK, kucing itam manje dlm entri lepas..
lagi satu video si BLUE, ikan laga yang aku bela kat ofis..
=)

video
ni si BLACK...




video
ni si BLUE...

Saturday, December 4, 2010

im BLACK! im FIERCE!

assalamualaikum..
si itam ni selalu ade kat kaki lima tepi sungai klang..
dekat pejabat pos & laluan ke pasar seni..
setiap kali aku lalu situ mesti die ade.. 
manja sangat2..

msa ni die da sudah mkn..


macam puma kan?
im BLACK! im FIERCE!

aaiip.. dok diam2 laaa

dodok atas kaki pulakk
meh nak kish sket!
bye syg.. jumpe lg nnt.. aku bwk mknan lagi ok

jangan la ikot.. aku nak balik opis laa
saje je bagi aku berenti dan pelok ko lg kan..
tgk la lembiknye die.. gerammmm~



Friday, December 3, 2010

si comel

assalamualaikum...
si comel ni pakcik guard opis aku jumpe kt blkg bgnan opis aku..
dari mane lah kau dtg budak kecik.. tgh2 KL ni..

ni lah die... comel banget!!!!

manje lak tu..
die gayat.. 2 pasal xclear gmbr.. huhu


serius die sgt comel!
aku geram sgt da time ni.. bau susu je dak ni

comelllll!!
serius gerammm!

die kena buli ngn aku.. hehe..
ni kotak tmpt pak guard 2 letak die..
siap ade susu ngn mknan lg..
pak guard opis aku mmg cat lover.. hehe
alololo.. nak kuar eh.. xleh2.. tgu tuan baru ko dtg baru kuar ok?

sambil main2 dgn budak kecik ni, aku sembang2 dengan guard kt situ.. rupa2 nya dah ada orang dah yg booking nak bawak die balik petg 2.. alhamdulillah..
kan bes kalau smua manusia murah hati mcm 2, xde la byk sgt kucing2 merempat & xckup makan kat dunia ni...



Thursday, December 2, 2010

sekadar picisan, berkongsi cerita..

assalamualaikum..

kali ni aku nak bercerita bukan pasal kucing, tapi tentang seorang OKU yang gigih meneruskan kehidupan beliau tanpa meminta sedekah atau mengharapkan ihsan dari orang lain..

aku lupa pulak nak bertanyakan nama dia tadi, tapi kadang2 bila berkesempatan memang aku akan bertegur sapa dengan beliau.. bagi aku, beliau cukup gagah.. gagah menghadapi apa yang manusia sekeliling beliau seperti aku, takkan mampu hadapi...

beliau selalunya ada di stesen LRT masjid jamek arah ampang/sri petaling.. berkerusi roda, ada bakul yg penuh dengan kerepek yang siap dibungkus untuk dijual.. kalau dilihat dari mata kasar, beliau nampak tidak bermaya..
tapi dalam diri beliau, aku dapat rasa satu kekuatan yang memang tak ada dalam diri aku sendiri pun.
sekadar gambar hiasan
 kebetulan tadi aku ternampak ada dua lelaki muda mengacah-acah satu sama lain macam nak bergaduh, betul2 di belakang beliau. beliau cuba untuk bergerak pergi dari tempat tu. muka beliau dah pucat. aku pergi ke arah beliau, beliau terus mengadu, "ada orang nak gaduh.saya takut la. kalau orang nak gaduh, hati saya ni berdegup kencang. saya takut" kesian beliau.. memandangkan lelaki tadi dah tiada, aku cuba bersembang dengan beliau.. sambil2 tu, aku menyeluk beg, aku tak ada duit kecil, jadi aku kutip semua syiling yang aku ada dalam beg & dompet aku untuk disedekahkan pada beliau.. apa yang keluar dari mulut beliau "saya doakan akak aman dunia akhirat, di murahkan rezeki & diberkati Allah".. aku senyum.. memang ungkapan itu yang selalu keluar dari mulut beliau tiap kali ada orang menghulurkan sedekah atau membeli kerepek beliau..

terdetik aku nak bertanya, "awak ni dari mana sebenarnya?" dan tak pernah aku terfikir nak menyangkal beliau mencari rezeki kat situ.. beliau menjawab "kenapa? awak ingat saya nak mintak duit ke?" dengan nada yang sayu.. Ya Allah... xpernah aku terfikir soalan aku akan membuat hati beliau terguris.. cepat2 aku sangkal "bukan macam tu maksud saya, saya cuma tanya.. sebab hari2 saya tengok awak ade dekat sini.. saya cuma tanya asal awak.. rumah awak dekat mana..". beliau jawab "ramai yang ingat saya ni nak mintak duit orang..nak mintak sedekah. tak akak.. saya usaha, sebab tu saya jual kerepek2 ni. rumah saya dekat sungai buloh kak" satu je yang ada dalam fikiran aku masa tu. JAUHNYA... aku tanya lagi, "macam mana awak datang sini?" aku sangka mungkin ada orang yang selalu menumpangkan dia ke sini, tapi tak.. "naik tren lah akak" jawabnya.. Ya Allah... tabahnya kau menghadapi semua ni...

lepas je beliau bagitahu aku cara beliau datang ke KL ni, beliau sambung lagi cerita.. katanya "akak, saya ni mak ayah dah tak ada.. adik beradik saya semua perempuan & semua dah berkahwin, tak kan saya nak kacau rumah tangga diorang pulak.. lagipun mak saya selalu bisik dekat telinga saya masa saya kecil, 'kalau mak & ayah dah tak ada nanti, usaha sehabis boleh untuk dapat kan apa2. jangan mengharapkan berian orang je.' sebab tu lah saya usaha semua ni akak. saya ingat kata2 mak saya. kalau akak nak hidup aman di dunia & akhirat, jangan sesekali lupakan ibu & ayah akak. hormat diorang, dengar cakap diorang. insyaAllah berkat hidup akak" 

subhanallah... tersentuhnya hati aku mendengar nasihat beliau.. murni nya jiwa kau wahai pemuda.. kau tak sempurna pada mata manusia lain, tapi jiwa kau lebih suci & tulus dari jiwa aku.. dari jiwa manusia2 yang sempurna dari kau.. insyaAllah, selagi aku mampu akan aku bantu mana yang boleh.. semoga hidup kau dipermudahkan oleh Yang Maha Esa..  =')
kat dalam bulatan tu lah dia selalu ada..
-gmbr diambil dari internet-
P/S>> maaf lah, aku xberani nak tangkap gambar dia. takot ape pulak yang dia fikir nanti tapi memang dia selalu ada dekat stesen LRT masjid jamek ke arah ampang/sri petaling. siapa yang selalu lalu situ, mesti perasan.

Tuesday, November 23, 2010

lagi2 meoow~ hehe

assalamualaikum...
alhamdulillah.. jumpe lagi kite kat blog aku yg xseberapa ni.. hehehe
kali ni just nak share gambar.. dan serba sikit penerangan..
kucing2 ni antara yg sempat aku bg mkn dan aku ambil gambar..
kadang2 ade yg aku tak sempat nak ambil gambar.. kadang2 terlupa.. huhu
xkisah la.. 
aku nak tegaskan kat sini ye...
aku kongsi gambar & cerita psl ni bukan niat aku nak tunjuk baik..
bukan jugak niat aku nak kata aku ni penyelamat kucing atau ape2..
sekadar berkongsi cerita sesama animal lover kat luar 2..
sape yg xsuke, dipersilakan dgn hormat nya BLAH.. hehe
garang x? :p


die ni kurus giler! aku jumpa kat kedai makan depan mentari court, sunway..
kesian sgt.. dok kat kedai makan pon sekeding.. huhu
masa die makan, die cam takot2.. jeling2.. aku igt dia xbiasa dgn orang..
rupa2 nya, ade sekor kucing belang dlm 6-7 bulan cmtu slalu buli die..
tgh sedap die makan, dtg si belang 2 die tros lari..
byk kali jugak la die lari, aku pgil balik..
las2, si belang 2 pukul die ni.. sian giler. pastu teros hilang..
aku panggil si belang 2, aku babap bontot die.. huhu
jahat buli budak kecik!
ni pon kat tmpt mentari court jugak..
ibu mengandung.. sian die.. ape la nasib anak2 die nnt..
harap2 Allah sentiasa melindungi kamu syg2 ku~

haa.. yg ni kat khemah guard tempat aku lalu hari2 untuk ke stesen LRT maluri..
die ni tgh dating dgn BF die.. aku dtg kcu.. ngeh3~
tapi die lapar.. aku pegang je teros mengiau mcm kucing giler.. huhu
GF nye manje giler.. tp BF die penakot.. susah betol nak snap gambr
lapar sgt.. aku nak snap gmbar muke die pon tak boleh..
cepat2 je nak tunduk mkn balik.. haha

dah letak mknan baru boleh snap gambar sepasang.. hehehe

herm.. si budak kecik ni aku jumpe kat downtown cheras semalam..
kodek2 je die lari2 sane sini.. hehe
tapi hati aku tak rase susah sangat sebab dalam aku sebok panggil2 budak ni,
ade brader jual seluar jeans ni pon tgh panggil die.. nak maen dengan die..
die sedar aku pon panggil kucing 2, tros die cakap dekat aku,
"bawak balik rumah la teros"
huhuhu... KALAU LAH BOLEHHHHHH...
da lame da aku bwk balik...
at least ade yg nak melayan die kat sini.. aku da lega..
perot buncit.. hehe.. 

tapi sian.. xde sape rela nak bersihkan muka die..
xde pulak aku bwk tidu or ape2 kain time ni..
klu tak, boleh aku tlg bersihkan muka kau..
bagi comel2.. mane tau untung2 ade org jatuh hati dgn kau..
bawak kau pulang..
insyaAllah.. laen kali aku ready tisu basah la dlm beg aku pulak..

baka meeeoowwww2~


At first glance this cat may not seem that unusual but in reality this cat is very unique. His ears curl backward and down which only occurs in this breed of cat. But for a perfect breed the ears can only curl so far, if they curl so much that they touch the skull they are disqualified from shows. This breed was begun in the 1980s but has already gained quite a bit of popularity.
american curl

2. Scottish Fold
This is another cat that is considered to be very unique because of its ears. This cat’s ears do not grow very much from the time the cat is a kitten and they never stand up, rather they fold down at about three weeks of age. This cat is perhaps one of this most adorable that you will ever see because they keep their small ears which makes them look like a kitten throughout their entire life.
scottish fold
3. Ocicats
This unique breed of cat is actually prized because it looks so much like the endangered Ocelot. This cat was the result of an attempt to breed Abyssinians, Siamese, and domestic short-hairs together. The first Ocicat was white with numerous spots but others have earned the orange coloring that gives them appearance that is even closer to that of the Ocelot. A great thing about Ocicats is that their owners have often equated them to dogs for their train-ability and temperament. If you want a dog but want the lower responsibility of a cat, then the Ocicat may be just what you are looking for.
ocicat
4. Norwegian Forest Cat
This unique cat has very long fur which is designed to make it last through the freezing cold winters of Norway. These cats actually accompanied the Vikings as they sailed around the world. They are very loyal to their owners but they need lots of interaction because they are excellent hunters.
norwegian forest cat
5. Manx
This cat is very unique because of two reasons. The first is that this furry cat has absolutely no tail. The second is that this cat’s back legs are longer than its front legs which means that it has a very unusual walk that a some people say resembles a bunny hop. Many people like this cat for its unique character and the fact that it has such a strange walk. The Manx is also a relatively small cat and can come in just about any color combination.
manx
6. Munchkin
This adorable cat is truly unique in that is has very short little legs. These cats were first observed in the 1940s but then they disappeared after the war. They reappeared after two munchkin cats were found in the 1980s and they were bred. Despite their short legs these cats can do everything that normal cats can.
munchkin
7. Cornish Rex
If you like the look of the Spinx but would rather have a cat with at least a little fur, then the Cornish Rex might be for you. This cat has short curly fur that really makes it unique among cats and they are popular among people who suffer from allergies because they lack the hair that is present on most cats. This is a relatively new breed of cats as they were created from the genetic mutation of a litter of cats in the 1950s.
cornish rex
8. The Sphinx
This strange cat is perhaps one of the most popular among strange cat breeds because this particular cat has made an appearance in a few movies as the pet of evil villains. The reason for that is pretty clear because this cat can definitely look evil if it wanted to. But if you want a cat that is so ugly it’s cute the Sphinx is for you.
the sphinx
9. Devon Rex
This cat looks very similar to the Cornish Rex but they have no genetic relation. They have soft down fur that is very curly. They are also known for their very large low-set ears and very large eyes. This unique cat is very adorable and is a far cry from the appearance of a regular short-haired cat. Another unique attribute about this cat is that they loved to sit perched on their owner’s shoulder just like parrot. They are also very playful and friendly cats.
devon rex
BONUS
Ugliest Cat In The World
While these cats may look truly bizarre you can be sure that no breed can compare to the random abnormalities that can occur in certain litters. This is evidenced by the cat that has been affectionately dubbed the ugliest cat in the world.
Ugly Bat Boy lives in a Veterinarian’s office in Boston and is said to be a very affectionate cat for anyone that is willing to look past his rather…unique appearance.
ugliest cat
kesian die ni.. huhuhuhu
dicopy dari blog kapan senget lg...

world's next top mouse model~ auuuuwwww!!! =)

Ellen van Deelen's photos and her images amaze most people. I simply loved the delicate, beautiful and cute approach of her photos. The way she captures rats is inspiring. Ellen lives in the south part of Netherlands and started taken pictures when she was 10 years old.
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos



Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos

Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
Rats + Creativity + Talent = Beautiful Photos
dicopy dari blog kapan senget lg...

~Tabung FurKids~