Tuesday, October 26, 2010

binatang yang pernah aku bela..

salam semua...
maaf lah lame aku tak update blog..
busy sikit minggu lepas..
kena jadi urusetia seminar & ada tournament futsal..

ok..kali ni aku nak cerita pasal binatang2 yang pernah aku bela dulu..
sekarang yang masih di bela cuma ayam & kucing je..
yang lain semua dah tak ade..

firtsly my beloved
KAMBING
ni aku dlu msa rmbut pendek.. hehe
dengan NA..

baby
tan
da takde da semua kambing ni.. sebab hama ayam terlalu kuat, menyebabkan bdan kambing ni jadi macam berkurap & kering.. so ayah bagi kat orang kambing ni.. dengar cerita dah biak banyak da baka si TAN ni..
alhamdulillah...

ARNAB
mula bela 2 ekor je, lepas tu membiak dgn pesat!
last2, ayah aku jual anak2 arnab kt pet shop.. hehe
 kenapa aku tak bela dah arnab2 ni? sebab 5 arnab terakhir aku kena makan dengan anjing..
kitorg tak perasan sebab jadi malam..
skali dengan arnab ni, guinea pig aku pon kena baham jugk..
huu... menangis aku..

GUINEA PIG
pocoyo 2 guinea pig aku... kwn baek sakura, kucing kesygn aku
ayah aku letak si pocoyo ni kat dalam sangkar arnab kt blkg rumah aku sebab die kate bagi pocoyo ade kawan.. tp last2 die pon kena baham dengan anjing dgn kwn2 arnab die yg lain..
pocoyo is a birthday present from someone dulu..

BURUNG
anje & ayam katik dlu.. tak igt nama ape
burung ni pulak, adik aku jumpe tak boleh terbang.. injured kepak atau kaki die.. kucing aku la nakal sangat pegi tangkap.. huhu
kesian, so kitorg jaga la die.. bijak sgt2 burung ni..
kitorang masukkan dalam sangkar waktu malam je...
siang die bebas terbang sana sini, tapi die tak pernah pegi jauh, bila panggil je "anjeeee....."
nanti die terbang hinggap kat bahu sape yang panggil die tu..
tapi ade satu hari tu, kitorg panggil2 tp die tak datang, mama aku syak ade orang dah tangkap die, sbb die sgt2 jinak..
='(

so kesimpulan nya, kitorang satu family memang suka binatang...
bukan setakat kucing je, boleh dikatakan semua binatang kitorang layan.. hehe

p/s>> berbuat baik dengan binatang, balasan nya berganda akhirat nanti.. =)
insyaAllah...

~Tabung FurKids~