Thursday, December 27, 2012

cat wall furniture a.k.a laluan kucing!

Assalamualaikum!
hello kawan2.. wahhhh.. cuti panjang! hehe
orang lain yang sambut krismas, kite pon sibuk nak cuti jugak...
rebut peluang kann... :p

korang perasan tak macam mana suka nya kucing2 korang memanjat atas almari, atas peti ais, atas semua benda yang boleh dipanjat la (kadang2 yang tak boleh panjat pon diorang panjat), lompat sana, lompat sini sampai kadang2 terasa macam bela monyet, bukan bela kucing.. haha
tapi itu memang tabiat (habit) diorang. 
kucing kan terkenal dengan ketangkasan diorang mendarat dari tempat tinggi, jadi itu cara diorang nak tunjuk hero kot? macam lion king la kan..

lagi satu yang aku dapat tengok dengan kucing kat rumah aku (MERLIN), kedudukan yang lebih tinggi dari kucing2 lain buat diorang rasa selamat (secure). MERLIN kan selalu jugak kena buli dengan si BOBO, jadinya dengan duduk kat tempat tinggi, die dapat mengawasi pergerakan BOBO. rasa aku laa

okay, kali ni aku nak sembang sikit pasal laluan khas kucing..macam takde kaitan je?
kih kih.. macam kelakar je bunyi.. 
alaa.... yang susun2 papan @ rak kat dinding tuuuu.....
macam ni..


wahh... seronoknyaaa...

kalau korang bela kucing lebih dari 3-4 ekor dalam satu rumah (INDOOR cat terutamanya), aku rasa seeloknya ada la laluan khas ni
bukan ape, kucing kita pon ada ruang yang lebih luas untuk bergerak.
selain dari tu, kucing2 korang pun akan rasa special cewahh dan selamat. secara tak langsungnya juga diorang exercise dan menjadi sihat!
diorang akan lebih tangkas sebab otot2 bergerak aktif. diorang jugak akan kurang stress sebab walaupun terperuk je kat dalam rumah, diorang ada ruang yang luas untuk di teroka..
haaa... amacam? terliur tak? hahahaha
aku ade ke tak benda ni kat rumah?
mestilah TAKDE! nanges (T_T)
aku kan duduk rumah sewa, mana boleh suke hati mak bapak aku je nak bertukang, kena halau keluar nanti acane???? 
tapi sebenar nya budget takde.. haha
tapi insyaAllah... murah rezeki, dah ada rumah sendiri memang nak buat macam ni.
doa2 kan lah jugak ye? ;)
meh aku kongsi design2 laluan kucing yang aku dapat dari Google search..
sebagai sumber inspirasi + angan2 kite semua.. hehe
enjoy!


  klik gambar untuk view yang lebih besar..


wassalam....



~Tabung FurKids~